Ruokahävikistä herkkua

Vastuulliset valinnat ja kohtuullisuus

Kuluta kohtuullisesti ja valitse viisaasti. Syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti teet hyvää itsellesi ja luonnolle. Terveellinen ja ilmastoystävällinen ruoka ovat hyvä valinta ja yksi keino kasvihuonekaasupäästöjen pienentämiseen. Omilla valinnoilla voit vaikuttaa ja valitsemalla viisaasti voit pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä, pois heitetty ruoka rasittaa ympäristöä turhaan. Noin viidennes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. Suomalaiset heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Vastuullinen kokkaaja syö energiatarpeen mukaan ravitsevaa ruokaa ja valitsee kotimaista, vähentää lihan käyttöä sekä suosii satokausikasviksia ja kotimaista villikalaa. Huomaa, että pavut, linssit, herneet, pähkinät ja siemenet ovat hyviä kasviproteiinin lähteitä. Muista hyödyntää luonnonmarjat, sienet ja riistaliha.

Vaihtamalla riisin kotimaiseen perunaan tai ohraan teet vastuullisemman valinnan. Tutki ja tarkastele tuotteiden pakkausmerkintöjä, pakkausmerkintöjen avulla teet parempia valintoja ja erota parasta ennen merkintä ja viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Me suomalaiset juomme paljon kahvia, myös kahvin juonnissa tulee muistaa kohtuullisuus ja huomioida, että kahvia keitetään vain sen verran kuin sitä juodaan. Jos kaadat 1 dl kahvia päivässä viemäriin, näin toimimalla kahvista syntyneen hävikin määrä on vuodessa 36,5 litraa. Hävikin vähentäminen on helppo tapa alentaa ruoan ilmastovaikutuksia ja hävikin välttäminen on oikea ekoteko! Painamalla linkkiä voit tutustua siihen, kuinka voit vähentää ruokahävikkiäsi. Hävikkiruokaa vastaan

Suunnittele ja säilytä oikein

Suunnittelu on oleellinen osa ruoan ympäristökuorman vähentämiseen. Suunnittele ostokset hyvin ja unohda heräteostokset, näin toimimalla ehkäiset ruokahävikin syntyä ja säästät rahaa. Tutki mitä kaapeissa jo on, ennen kuin ostat uutta. Käytä aina ensin avatut ja vanhemmat pakkaukset ja järjestä jääkaappi, kuiva-ainekaappi ja pakastin siten, että vanhemmat ovat edessä ja uudemmat ovat takana. Kauppalistan avulla teet valintoja tarpeen mukaan.

Unohda kauniit hedelmäasetelmat ja osta vain sen verran kuin syöt. Voit ostaa myös käyriä kurkkuja ja ne eivät päädy turhaan hävikkiin. Huolehdi ostamastasi ruoasta ja säilytä ne oikein. Muista jäähdyttää ruoat ennen kuin laitat ruoan jääkaappiin, älä auo kylmälaitteiden ovia turhaan. Säädä sopivat lämpötilat jääkaappiin ja pakastimeen, jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2 – +6 celsius astetta ja pakastimen -18 celsius astetta.

 Blogitekstin on tuottanut Etelä-Karjalan Martat ry:n hankeasiantuntija Minna Paajanen, Kestävästi Kaakossa -hankkeesta

Kestävästi Kaakossa -hanke

Kestävästi Kaakossa -hanke on Etelä-Karjalan Marttojen ja Kymenlaakson Marttojen yhteinen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahaston rahoittama hanke. Tavoitteena on kestävän kehityksen, kiertotalouden ja resurssiviisauden näkökulmien parempi huomioiminen ruoanvalmistuksessa, jätteiden lajittelussa, siivouksessa ja tapahtumien järjestämisessä hankkeen toimintaan osallistuvien henkilöiden yrityksissä, kotitalouksissa, työpaikoilla sekä harrastusryhmissä. Kannustetaan ihmisiä ruokahävikin vähentämiseen ja lisätään jätteiden ja poistotekstiilien kierrättämiseen liittyvää osaamista.

Tutustu hankkeessa tuotettuun kestävän arjen videoon: Kestävästi Kaakossa -hanke – Neuvoja kestävään arkeen

Lue lisää ruokavinkkejä Marttojen kotisivuilta.

www.martat.fi/marttakkoulu/ruoka/kestava-ruoka

www.martat.fi/marttakoulu/kestava-arki

Lisätietoja ruokahävikistä: 

www.saasyoda.fi