Nuorisolähtöistä kehittämistä

Leader Kärki ry:n oma hanke Nuorilla on asiaa tuli päätökseen joulukuussa 2023. Hankkeessa aktivoitiin yli 1000 alueen asukasta, päättäjää, viranhaltijaa ja nuorta nuorisolähtöisen kehittämisen pariin.

Hankkeen tärkeimpinä toimenpiteinä olivat YouTube-videot, joita tehtiin yhteensä 16 kappaletta toimialueen jokaisesta kunnasta. Mukana videoiden tekemisessä oli 50 nuorta ja videoilla on jo yli 10 000 katsomiskertaa. Oletko sinä nähnyt mitä seutukunnan nuoret kertovat oman kotikuntansa historiasta, nykytilasta, tulevaisuudesta ja mitä he haluavat kertoa päättäjille? Jos et, kurkkaa videot täältä https://www.youtube.com/watch?v=CvZ0JtuaoXs&list=PLXBVLoh7D9cVMj_P5z2-pLSAqi6Mjd8l_

Nuorilla on asiaa-kuvauksissa nuori ja kuvaaja

Nuorten ääni kuuluviin “mikä v*tuttaa” -illoin

Hankkeessa tutustuttiin Etelä-Savossa kehitettyn nuorten osallistamismalliin, eli mikä v*tuttaa- iltoihin, joiden tarkoituksena oli kerätä nuorilta suoralla kysymyksellä suoria vastauksia siihen, mitä omalla asuinseudulla pitäisi parantaa. Mallia voi hyödyntää mm. strategioiden pohjana tai palveluiden kehittämisessä. Nuorilta tulleet kehittämisideat viedään päätöksentekoelimiin ja asianosaisille, jotka vastaavat nuorten ideoihin ja kysymyksiin. Iltoja järjestettiin neljä vuonna 2023 ja niihin osallistui yhteensä yli 200 nuorta ja 40 päätöksentekijää, viranhaltijaa ja muuta aikuista. Nuorilta tuli satapäin kehittämiskohteita ja ideoita omalta seutukunnaltaan.

Mikä v*tuttaa- illat olivat toimiva nuorisolähtöisen kehittämisen malli, joka sai nuoret osallistumaan ja vaikuttamaan, vaikka iltojen sisältöä ja järjestämistä jonkin verran kritisoitiinkin raflaavan otsikon takia. Toivon, että illat ovat herättäneet ajatuksia myös päätöksentekijöissä ja muissa seutukunnan aikuisissa lähestyä nuoria kehittämisasioissa nuorisolähtöisesti.

Riina Nokelainen, hankkeen vetäjä
Suoralla kysymyksellä saadaan suoria vastauksia

Oppia kotimaasta ja ulkomailta

Hankkeessa toteutettiin Kärki-Leaderin nuorisoryhmän nuorten kanssa matkoja kotimaassa ja ulkomailla. Matkojen tavoitteena oli oppia lisää siitä, miten maaseutualueilla nuoret voivat vaikuttaa ja tuoda äänensä kuuluviin. Pääsimme myös vierailemaan naapurimaassamme Ruotsissa tutustumassa Ruotsin maaseutualueen nuoriin Skaftögårdenissa. Matkoilla verkostoiduttiin ja luotiin ystävyyksiä yli maakunta ja maan rajojen. Palautetta kysyttäessä matkat olivat nuorten mielestä yksi hankkeen parhaimmista asioista, sillä siellä opittiin lisää niin omasta kotimaasta kuin Ruotsistakin. Matka Ruotsiin toteutettiin yhteistyössä Leader Liiverin ja Leader Östra Skaraborgin kanssa.

Tunnelmia ulkomaan matkalta, kuvassa nuoria ja ohjaajia Ruotsista ja Suomesta
Tunnelmia Ruotsin matkasta

Loppuraportti

Kiinnostaako tietää lisää hankkeesta ja siinä toteutetuista muista toimenpiteistä? Kurkkaa loppuraportti alla olevasta painikkeesta.

Kysyttävää?

Riina Nokelainen

Kehittämistyön koordinaattori

riina.nokelainen@karkileader.fi