Hyppääjää ei päätä huimaa

Imatralla, Immolan lentokentän reunalla sijaitsee Skydive Karjala ry:n tukikohta, joka palvelee monipuolisesti ilmailun ystäviä. Lentokentän läheisyydessä toimii muitakin tahoja, kuten Puolustusvoimat, Blue Skies Aviation Oy:n lentokoulu, Saimaa Aviation Oy, Lentokentän kannatusyhdistys ry. sekä monia muita, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä myös Skydive Karjala ry:n kanssa. Jäseniä seuralla on tällä hetkellä noin 80, mutta Immolaan tullaan hyppäämään kauempaakin. Saimaan ja Vuoksen maisemat ovat vertaansa vailla etenkin lintuperspektiivistä tarkasteltuna.

Turvallisuus on tärkeintä

Ilmailu sekä hyppytoiminta ovat tarkasti säänneltyjä Suomessa, mikä takaa harrastamisen turvallisuuden. Laskuvarjohypyssä on toki riskinsä, mutta vakavia onnettomuuksia sattuu todella harvoin, kertoo Olli Tammi, joka on harrastanut lajia 7 vuoden ajan. Yleisimmät tapaturmat ovat melko pieniä, kuten nilkan nyrjähdykset tai luunmurtumat. Tyypillinen hyppykorkeus on 1000–4000 metriä ja vapaapudotuksessa vauhti voi kiihtyä yli 200 km tuntinopeuteen, joten hyppääjän on tiedettävä, kuinka toimia turvallisesti.

Taivaalle ei noin vain voi lähteä; jos haluaa itsenäisesti hyppäämään, täytyy aloittaa alkeiskurssista, mikä on osa Suomen Ilmailuliiton hyväksymää koulutusohjelmaa. Kurssi täytyy suorittaa, mikäli mielii itsenäiseksi hyppääjäksi. Vaihtoehtoisesti hyppäämään pääsee myös ns. tandemhyppynä, jossa hypyn turvallisuudesta vastaa kokenut hyppymestari. Myös lentoturvallisuus on tärkeää ja kerhon hyppylentäjillä on reilusti lentokokemusta hyppääjien taivaalle viemisen ulkopuoleltakin.

Kuva: Olli Tammi

Tanssia taivaalla

Ensimmäinen hyppy oli jännittävää, mutta samalla mielenkiintoista, kuvailee Tammi. Jännitys katosi lentokoneen oven avautuessa ja H-hetken koittaessa. Hän myöntää jääneensä koukkuun hyppäämiseen; ”Ei ole mitään vastaavaa maan päällä.” Hyppääminen vaatii myös kehonhallintaa vähän kuten tanssissakin. Ympärillä oleva tila mahdollistaa monenlaisten temppujen tekemisen ilmassa. Lajissa voi kehittyä yhä taitavammaksi hyppääjäksi ja hyppyjen haastetta voi lisätä monella eri tavalla. Myös kilpailuja järjestetään useissa eri lajeissa. Lajeja on erilaisia liittyen vapaapudotukseen sekä varjolla lentämiseen ja Skydive Karjala onkin järjestänyt SM-kisat laskeutumistarkkuudessa nyt muutamana vuonna peräkkäin.

Skydive Karjala ry:n kerhorakennusta on remontoitu Leader-avustuksella.
Kuva: Noora Harju

Yhdessä tekemisen meininkiä

Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry huolehti harrastajien turvallisuudesta sekä viihtyvyydestä tukemalla Skydive Karjalan investointeja, jotka liittyivät uusien laskuvarjojen hankintaan sekä kerhotilojen pieneen pintaremonttiin. Seuran jäsenet maalasivat rakennuksen ulkopintaa sekä uusivat kattorakenteita, terassikaiteita ja ulkolaudoitusta talkoovoimin. Tuki on myös osaltaan kasvattanut kerhon jäsenten intoa talkootoimintaan ja saanut alulle tervettä jatkumoa pienempien remonttien muodossa kerhon tiloissa.

Kerhon varat menevät pääosin hyppytoiminnan pyörittämiseen, jolloin rahaa ei jää juuri mihinkään ylimääräiseen, toteaa Tammi. Hänen mukaansa rakennuksen kunnossapito on kuitenkin tärkeää toiminnan jatkuvuuden ja kehittymisen kannalta, joten Kärki-Leaderilta saatu tuki on ollut arvokasta.