Eteläkarjalaiset kylätoiminnan pioneerit

Hyppäsin autoon ja otin suunnaksi Ruokolahden. Ei aikaakaan kun Ruokolahti toivotti minut tervetulleeksi upeine maisemineen. Matkakohteeni oli kuitenkin keskustaajaamaa hiukan pidemmällä – sinne ajaessani sain nauttia maalaismaisemista, järvinäkymistä ja niin vehreästä Suomen kesästä. Matkakohteekseni valikoitui Äitsaari hyvästä syystä. Tapasin siellä Äitsaaren kylien aktiiveja ja aiemmin tänä vuonna he olivat saaneet vuoden Etelä-Karjalainen kylä tunnustuksekseen. Ajan kuva on vuosikymmenten saatossa muuttunut ja kylätoiminnan trendi on ollut jo vuosia laskeva. Tämän vuoksi useita kyläyhdistyksiä on lakkautettu ja osan toiminta on hiipumassa aktiivien ikäännyttyä. Mutta miten Äitsaarella toiminta rullaa edelleen? Minua kiinnosti lähteä selvittämään, että mikä on menestyneen kylätoiminnan salaisuus!

Pääsin jututtamaan iloista hallitusporukkaa ja jo ryhmän dynamiikka itsessään oli jopa kadehdittavaa – keskustelusta huokui avoimuus, luottamus ja kunnioitus, tietenkin huumorilla höystettynä. Ei ihme, että tuollaisella porukalla saadaan aikaan suuriakin ponnistuksia. Äitsaaren kylät ry järjestää nimittäin vuosittain jo perinteeksi muodostunutta Äitsaari-kierrosta ja kyläiltoja, jotka keräävät satapäin osallistujia.

Taustalla vuosien kokeilut

Äitsaaren kylillä on pitkä historia ja se perustettiin 80-luvun alussa rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Se rekisteröitiin vuosikymmentä myöhemmin, 1998. Kyläyhdistys perustettiin kyläläisten edunvalvonnan ja kylän vireyttämisen vuoksi. Näihin periaatteisiin sen toiminta nojaa yhä. Koko yhdistyksen yli 35-vuotisen historian yhdistyksessä on toiminut mukana Rauno Savolainen. Äitsaari-kierrosta on järjestetty jo yli 30-vuotta. Ajan saatossa se on muuttunut kierrettäviin pisteisiin ja kohteisin, jossa voit tutustua kylään ja osallistua aktiviteetteihin. Myynnissä on leivonnaisia ja lähiruokaa, arpajaisia ja samalla voi tutustua myös maatilojenkin toimintaan.

Äitsaarella kylätoiminta on kestänyt vireänä, sillä siellä on ollut erilaista toimintaa. Kylätoimintaan on lisätty viihdettä erilaisin tutustumisretkin, kyläilloin ja järjestämällä Äitsaarikierrosta. Äitsaarella järjestetään myös onkikisoja. Toiminnassa on mukana useampi eri seura kuten metsästysseura ja tapahtumia tehdään yhteisponnisteluin. (mm. metsästysseura tarjoaa ruoan ja kyläyhdistys järjestää arpajaisia ja ohjelmaa). Yhteiset retket ja ajanvietto ovat lisänneet yhteishenkeä. Saaressa olo on tiivistänyt myös yhteistyötä ja lisännyt tahtotilaa yhteiseen toimintaan. Viihde tuo piristystä ja huumoria. Kyläilloissa on mukana myös kesäasukkaat. Kyläillat perustettiin sen takia, jotta kyläläiset ja kesäasukkaat tutustuisivat toisiinsa. Talkoolaisia on ollut riittävästi ja mukana on myös mökkiläisiä. Toimintaan on myös tulossa uusia jäseniä. Toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa.

Vaikuttaa siltä, että Äitsaarella kylätoiminnan vireyden salaisuutena on rohkeus kokeilla erilaisia asioita

Äitsaari-ilta oli kokeilu ja kokeilujen myötä toimintaa on muovattu niin, että niissä riittää kiinnostavaa sisältöä vauvasta vaariin. Tapahtumissa on myös erilaisia esiintyjiä, myös tunnettuja artisteja on saatu mukaan. Sen lisäksi niin hallitusporukalle kuin talkooväellekin etsitään omaa osaamista ja kiinnostusta vastaavia työtehtäviä. Tapahtumissa huomioidaan koko perhe vauvasta vaariin, jotta kaikilla on mahdollisimman hyvät edellytykset osallistua mukaan.

Lopuksi kysyin vielä mitä Äitsaaren kylien hallitusporukka haluaisi antaa vinkiksi muille kylätoimijoille. Vinkki oli melko yksinkertainen ja lähestulkoon jokaisen toteutettavissa:

Tehkää yhteisiä reissuja ja tapaamisia, joissa on mukana huumoria ja viihdettä, sekä mukavaa tekemistä yhdessä! Sitä kautta tutustuu helpoiten muihin ja tutustumisen kautta myös keskinäinen luottamus toisiin alkaa kasvaa. Kylätoiminnan ei tarvitse olla pönöttämistä tai vakavaa!

Äitsaareen tutustui

Riina Nokelainen