Etelä-Karjalan Leader-ryhmät, Leader Kärki ry ja Leader Länsi-Saimaa ry järjestivät yhteisen hankegaalan perjantaina 25.8.2023 Korvenkylän seuratalolla, Lappeenrannassa. Gaalassa palkittiin Leader-rahoituskauden 2014-2022 parhaat hankkeet kahdeksassa eri sarjassa.
Sarjan parhaan hankkeen valitsivat ulkopuoliset asiantuntijat Leader-ryhmien asettamien kolmen finalistin joukosta. Hankkeita toteuttaneet yhdistykset ja yritykset ovat saaneet Leader-rahoitusta toiminnan kehittämiseen tai investointeihin joko Imatran seudulla toimivalta Kärki Leader ry:ltä tai Lappeenrannan seudulla toimivalta Leader Länsi-Saimaalta.
Parhaat hankkeet
Innostavin kylähanke
- Kirkonkylä Eloon! (toteuttaja Lemin kunta)
- Valinnan teki Suomen Kylät ry, valinnan perustelut:
Mallikas hanke vaikutti monipuolisuudellaan! Hanke vaikuttaa ja liikuttaa. Siinä on huomioitu esteettömyys sekä kesäasukkaiden ja etätyöläisten merkitys. Tärkeää on kehittää toimintaa myös kirkonkylillä.
Muut finalistihankkeet: Vehkataipaleen metsästysmaja (Vehkataipaleen Metsästysyhdistys r.y.) ja Kemppilän Myllykoski (Torsantaka-Jukajärvi kylät ry)
Kekseliäin kehittämishanke
- Perinteistä peleiksi (toteuttajat: Kotkaniemi-säätiö sr, Länsi-Saimaan 4H-yhdistys ry ja Kulttuuritila Nuijamies ry)
- Valinnan tekivät Imatran seudun kehitysyhtiö ja Wirma yrityspalvelut Lappeenrannasta, perustelut:
Hankkeessa käytetyt menetelmät ovat innostaneet nuoria työllistämään itsensä ja kiinnostumaan historiasta. Hanke on tuonut vaikuttavuutta alueen matkailuun ja yrittämiseen.
Muut finalistihankkeet: Ilkonsaari -hanke (Saimaan Skiitat ry) ja Hiitolanjoki virtuaalimuseo (Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö sr)
Yhteistyön helmi
- Saimaan Vuoksi luontoon (Imatran seudun kehitysyhtiön hallinnoima yritysryhmähanke, jonka toteuttajayritykset MK Productions, Vuoksen Lautturi Oy, Discover Saimaa)
- Valinnan teki Etelä-Karjalan liitto, perustelut:
Hankkeesta välittyy tekemisen meininki, vastuullinen toimintatapa ja yhdessä tekemisen riemu. Yrittäjät tekevät pitkäjänteistä kehitystoimintaa ja yhteistyötä.
Muut finalistihankkeet: Kotkaniemi lentoon ja Kotkaniemi kohillaan -hankkeet (Kotkaniemi-säätiö sr) ja Eteläisen Saimaan elämykset (ProAgria Etelä-Suomen hallinnoima yritysryhmähanke )
Kestävän kehityksen edistäjä
- Nurmijärvi – Rautjärven helmi (Nurmijärven suojeluyhdistys ry)
- Voittajan valitsivat Etelä-Karjalan Leader-ryhmien nuorisoryhmät, perustelut:
Pienellä rahalla ja hyvällä yhteistyöllä on saatu vaikuttavia tuloksia. Hankkeesta on tiedotettu onnistuneesti ja tuotu aktiivisesti esiin tuloksia ja toimia.
Muut finalistihankkeet: PUSA – Puhdas Pien-Saimaa (Pien-Saimaan suojeluyhdistys ry) ja Anna hyvän kiertää (Laptuote-säätiö sr)
Liikuttavin hanke
- Kunniajuoksu (Pesä Ysit r.y)
- Voittajan valitsivat Rautjärven ja Luumäen liikunnanohjaajat, perustelut:
Hankkeessa aloitettu toiminta jatkuu edelleen. Ohjaajat ovat hyviä ja pesäpallokouluissa käy paljon 2-12-vuotiaita. Pienempien kanssa liikuntaa saavat myös lasten vanhemmat.
Muut finalistit: Kipinä (Saimaan paintball-urheilijat ry) ja Kulttuuriympäristöä liikunnan keinoin (Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry)
Kulttuuritähti
- Tavoitteet taivaisiin (Skynett ry)
- Voittajan valitsi kulttuurin moniosaaja Mona Taipale, perustelut
Nuorten aloitteesta liikkeelle lähtenyt toiminta on kasvanut ammattimaiseksi. Toiminta tavoittaa nuoria, on kehittämishaluista, yhteistyöhakuista ja vaikuttavaa.
Muut finalistit: Wanhan Kaupungin Festiwaalin historialliset markkinat (Kulttuuritila Nuijamies ry) ja Harrastus- dokumenttielokuva (Tekemistä ry)
Tarmokkain talkoohanke
- Pump track -rata (Ruokolahden kunta)
- Voittajan valitsi Kaakkois-Suomen ELY-keskus, perustelut
Radan rakentamiseen osallistui poikkeuksellisen paljon innostuneita nuoria, jotka näkivät konkreettisesti, että yhdessä tehden ja osallistumalla voi vaikuttaa asioihin.
Muut finalistit: Heituinlahden kota (Heituinlahden Nuorisoseura ry), Tarkkolan kylätalo (Tarkkolan Seudun Kylät ry)
Timanttisin yrityshanke
- Papinniemen matkailu Oy
- Voittajan valitsi Etelä-Karjalan yrittäjät ry, perustelut
Yritys on investoinut rohkeasti ja määrätietoisesti. Tulokset näkyvät koko alueella, mm. palvelurakenteen monipuolistumisessa.
Muut finalistit: Fiber-X Finland Oy, Suomen Metsäterapiakeskus
Lisäksi Leader-ryhmät palkitsivat henkilöitä, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet Leader-toiminnan tunnettuutta ja alueen elinvoimaa. Leader Länsi-Saimaa palkitsi Pirjo Kuuluvaisen, Sirpa Onttisen, Hannu Heinosen ja Elias Jokelaisen. Leader Kärki ry palkitsi Lege Pajari-Kososen, Jouni Suppolan ja Mikko Ikävalkon.
33 työpaikkaa ja 10 uutta yritystä
Etelä-Karjalan Leader-ryhmät myönsivät vuosina 2014-22 Leader-rahoitusta 55 yrityksen ja 161 yhdistyksen, säätiön tai kuntien investointeihin tai kehittämiseen. Hankkeiden vaikutuksesta alueelle on syntynyt 10 uutta yritystä ja 33 uutta työpaikkaa.
Leader-rahoitusta myönnettiin yrityksille 793 000 euroa. Elinkeinollisia kehittämishankkeita rahoitettiin 1,1 miljoonalla eurolla ja yhdistysten, säätiöiden ja kuntien kehittämis- ja investointihankkeita 5,3 miljoonalla eurolla. Leader-raha on osa EU:n maaseuturahastoa ja se koostuu EU:n, valtion ja alueen kuntien rahoituksesta.
Leader rahoittaa erityisesti paikallisia, maaseudulla toimivien yhdistysten ja pienten yritysten hankkeita. Toiminta perustuu asukkaiden osallistumiseen ja heidän kehittämisintoonsa. Leader-hankkeet vahvistavat yhteisöllisyyttä ja niissä tehdään paljon talkoita. Vuosina 2014-2022 Leader-hankkeissa on tehty talkoita yli 85 000 tuntia eli 51 henkilötyövuoden verran. Leader-hankkeiden aktivointitilaisuuksiin on osallistunut yli 50 000 asukasta.
Leader-hankkeilla on rakennettu ja kunnostettu asukkaiden yhteisiä tiloja, retkeilyrakenteita ja harrastuspaikkoja sekä kehitetty uutta toimintaa ja parannettu ympäristön tilaa.