Arvolisäverokanta nousee – huomioi tämä Leader-hankkeissa!

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Se vaikuttaa myös Leader-hankkeisiin ja niiden suunnitteluun.

Suoriteperusteisuus: Jos tavara luovutetaan tai palvelu suoritetaan 1.9.2024 tai sen jälkeen, verokanta on 25,5 %.

Usein hankkeissa toimenpiteinä on ns. projektiluontoisia palveluita (esim. rakennusprojekti, muiden tuotosten tai suunnitelmien teko, markkinointi- tai viestintäkampanja yms.), jota voidaan pitää yhtenä kokonaisuutena. Näiden arvonlisävero määräytyy palvelun valmistumisajankohdan mukaan.

Esimerkki: Kyläseuralle on myönnetty Leader-rahoitus kylätalon investointihankkeeseen toukokuussa 2024. Rahoitushakemuksessa kustannukset on esitetty sisältäen arvonlisäveron. Rakennusprojekti valmistuu 1.9.2024 tai sen jälkeen –> myyntiin sovellettava ALV. on 25,5 %.

Hankerahoituksessa arvonlisäverokannan nousulla on vaikutus varsinkin yhdistyksille ja yhteisöille myönnettäviin hankkeisiin, joiden kustannukset esitetään yleisemmin arvonlisäveron sisältäen.

Nousu tulee siis huomioida hankkeen kustannusarvioita ja aikataulua laadittaessa jo nyt. Tämä koskee jo myönnettyjä, käynnissä olevia hankkeita, että syksyllä järjestettäviin hakujaksoihin jätettäviä hankehakemuksia.