Etelä-Karjalan hankegaala – Parhaat Leader-hankkeet kaudella 2014-2022

Etelä-Karjalan Leader-ryhmät, Leader Kärki ry ja Leader Länsi-Saimaa ry järjestivät yhteisen hankegaalan perjantaina 25.8.2023 Korvenkylän seuratalolla, Lappeenrannassa. Gaalassa palkittiin Leader-rahoituskauden 2014-2022 parhaat hankkeet kahdeksassa eri sarjassa.

Sarjan parhaan hankkeen valitsivat ulkopuoliset asiantuntijat Leader-ryhmien asettamien kolmen finalistin joukosta. Hankkeita toteuttaneet yhdistykset ja yritykset ovat saaneet Leader-rahoitusta toiminnan kehittämiseen tai investointeihin joko Imatran seudulla toimivalta Kärki Leader ry:ltä tai Lappeenrannan seudulla toimivalta Leader Länsi-Saimaalta.

Parhaat hankkeet

Innostavin kylähanke

  • Kirkonkylä Eloon! (toteuttaja Lemin kunta)
  • Valinnan teki Suomen Kylät ry, valinnan perustelut:
    Mallikas hanke vaikutti monipuolisuudellaan! Hanke vaikuttaa ja liikuttaa. Siinä on huomioitu esteettömyys sekä kesäasukkaiden ja etätyöläisten merkitys. Tärkeää on kehittää toimintaa myös kirkonkylillä.

 Muut finalistihankkeet: Vehkataipaleen metsästysmaja (Vehkataipaleen Metsästysyhdistys r.y.) ja Kemppilän Myllykoski (Torsantaka-Jukajärvi kylät ry)

 Kekseliäin kehittämishanke

  • Perinteistä peleiksi (toteuttajat: Kotkaniemi-säätiö sr, Länsi-Saimaan 4H-yhdistys ry ja Kulttuuritila Nuijamies ry)
  • Valinnan tekivät Imatran seudun kehitysyhtiö ja Wirma yrityspalvelut Lappeenrannasta, perustelut:
    Hankkeessa käytetyt menetelmät ovat innostaneet nuoria työllistämään itsensä ja kiinnostumaan historiasta. Hanke on tuonut vaikuttavuutta alueen matkailuun ja yrittämiseen.

 Muut finalistihankkeet: Ilkonsaari -hanke (Saimaan Skiitat ry) ja Hiitolanjoki virtuaalimuseo (Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö sr)

 Yhteistyön helmi       

  • Saimaan Vuoksi luontoon (Imatran seudun kehitysyhtiön hallinnoima yritysryhmähanke, jonka toteuttajayritykset MK Productions, Vuoksen Lautturi Oy, Discover Saimaa)
  • Valinnan teki Etelä-Karjalan liitto, perustelut:
    Hankkeesta välittyy tekemisen meininki, vastuullinen toimintatapa ja yhdessä tekemisen riemu. Yrittäjät tekevät pitkäjänteistä kehitystoimintaa ja yhteistyötä.

Muut finalistihankkeet: Kotkaniemi lentoon ja Kotkaniemi kohillaan -hankkeet (Kotkaniemi-säätiö sr) ja Eteläisen Saimaan elämykset (ProAgria Etelä-Suomen hallinnoima yritysryhmähanke )

Kestävän kehityksen edistäjä

  • Nurmijärvi – Rautjärven helmi (Nurmijärven suojeluyhdistys ry)
  • Voittajan valitsivat Etelä-Karjalan Leader-ryhmien nuorisoryhmät, perustelut:
    Pienellä rahalla ja hyvällä yhteistyöllä on saatu vaikuttavia tuloksia. Hankkeesta on tiedotettu onnistuneesti ja tuotu aktiivisesti esiin tuloksia ja toimia.

Muut finalistihankkeet: PUSA – Puhdas Pien-Saimaa (Pien-Saimaan suojeluyhdistys ry) ja Anna hyvän kiertää (Laptuote-säätiö sr)

Liikuttavin hanke

  • Kunniajuoksu (Pesä Ysit r.y)
  • Voittajan valitsivat Rautjärven ja Luumäen liikunnanohjaajat, perustelut:

Hankkeessa aloitettu toiminta jatkuu edelleen. Ohjaajat ovat hyviä ja pesäpallokouluissa käy paljon 2-12-vuotiaita. Pienempien kanssa liikuntaa saavat myös lasten vanhemmat.

Muut finalistit: Kipinä (Saimaan paintball-urheilijat ry) ja Kulttuuriympäristöä liikunnan keinoin (Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry)

Kulttuuritähti

  • Tavoitteet taivaisiin (Skynett ry)
  • Voittajan valitsi kulttuurin moniosaaja Mona Taipale, perustelut
    Nuorten aloitteesta liikkeelle lähtenyt toiminta on kasvanut ammattimaiseksi. Toiminta tavoittaa nuoria, on kehittämishaluista, yhteistyöhakuista ja vaikuttavaa.

Muut finalistit: Wanhan Kaupungin Festiwaalin historialliset markkinat (Kulttuuritila Nuijamies ry) ja Harrastus- dokumenttielokuva (Tekemistä ry)

Tarmokkain talkoohanke

  • Pump track -rata (Ruokolahden kunta)
  • Voittajan valitsi Kaakkois-Suomen ELY-keskus, perustelut

Radan rakentamiseen osallistui poikkeuksellisen paljon innostuneita nuoria, jotka näkivät konkreettisesti, että yhdessä tehden ja osallistumalla voi vaikuttaa asioihin.

Muut finalistit: Heituinlahden kota (Heituinlahden Nuorisoseura ry), Tarkkolan kylätalo (Tarkkolan Seudun Kylät ry)

Timanttisin yrityshanke

  • Papinniemen matkailu Oy
  • Voittajan valitsi Etelä-Karjalan yrittäjät ry, perustelut
    Yritys on investoinut rohkeasti ja määrätietoisesti. Tulokset näkyvät koko alueella, mm. palvelurakenteen monipuolistumisessa.

 Muut finalistit: Fiber-X Finland Oy, Suomen Metsäterapiakeskus

Lisäksi Leader-ryhmät palkitsivat henkilöitä, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet Leader-toiminnan tunnettuutta ja alueen elinvoimaa. Leader Länsi-Saimaa palkitsi Pirjo Kuuluvaisen, Sirpa Onttisen, Hannu Heinosen ja Elias Jokelaisen. Leader Kärki ry palkitsi Lege Pajari-Kososen, Jouni Suppolan ja Mikko Ikävalkon.

33 työpaikkaa ja 10 uutta yritystä

Etelä-Karjalan Leader-ryhmät myönsivät vuosina 2014-22 Leader-rahoitusta 55 yrityksen ja 161 yhdistyksen, säätiön tai kuntien investointeihin tai kehittämiseen. Hankkeiden vaikutuksesta alueelle on syntynyt 10 uutta yritystä ja 33 uutta työpaikkaa.

Leader-rahoitusta myönnettiin yrityksille 793 000 euroa. Elinkeinollisia kehittämishankkeita rahoitettiin 1,1 miljoonalla eurolla ja yhdistysten, säätiöiden ja kuntien kehittämis- ja investointihankkeita 5,3 miljoonalla eurolla. Leader-raha on osa EU:n maaseuturahastoa ja se koostuu EU:n, valtion ja alueen kuntien rahoituksesta.

Leader rahoittaa erityisesti paikallisia, maaseudulla toimivien yhdistysten ja pienten yritysten hankkeita. Toiminta perustuu asukkaiden osallistumiseen ja heidän kehittämisintoonsa. Leader-hankkeet vahvistavat yhteisöllisyyttä ja niissä tehdään paljon talkoita. Vuosina 2014-2022 Leader-hankkeissa on tehty talkoita yli 85 000 tuntia eli 51 henkilötyövuoden verran. Leader-hankkeiden aktivointitilaisuuksiin on osallistunut yli 50 000 asukasta.

Leader-hankkeilla on rakennettu ja kunnostettu asukkaiden yhteisiä tiloja, retkeilyrakenteita ja harrastuspaikkoja sekä kehitetty uutta toimintaa ja parannettu ympäristön tilaa.